Couperosa IHOLLE

Poskien punoitus johtuu usein couperosan muodostumisesta.

Couperosa

PUNOITTAAKO POSKET?

Suomalaisten yleistä ihomuutosta kutsutaan couperosaksi. Couperosaa on useimmiten poskipäissä ja nenän pielissä. Lähemmin katsottuna ihossa näkyy punoittavia mikroverisuonia, jotka risteilevät ihon pinnalla. Lämpötilan muutokset, pakkanen, tuuli ja sauna aktivoivat mikroverenkiertoa jolloin punoitus näkyy selvemmin. Myös  mausteiset ruoat ja alkoholi lisäävät verenkiertoa. Suomen ilmasto yhdistettynä vaaleaan ohueen ihoon on melko haasteellista couperosa iholle. 

Miten Couperosa syntyy? Matriisimetalloproteinaasientsyymin (MMP) vastuulla on poistaa ihosolujen (keratinosyyttien ja fibroblastien) tuottamat ”jätteet”. Ulkoiset tekijät kuten UV-säteily, kylmä, tuuli, saasteet jne. saattavat aktivoida MMP:tä liikaa jolloin se alkaa toimimaan soluja vastaan soluväliaineessa. Soluväliaineessa sijaitsevat kollageeni ja elastaani, joiden tehtävänä on pitää mikrokapillaarit poissa ihon pinnalta. Heikentynyt soluväliaine ei pysty pitämään mikroverisuonia kimmoisassa ympäristössä. Samanaikaisesti kun yllämainitut  ulkoiset tekijät häiritsevät soluväliaineen toimintaa omat solumme tuottavat  PGE2 (prostaglandiini 2) ja VEGF (verisuonten endoteelinen kasvutekijä). PGE2 laajentaa mikrokapillaareja ja VEGF lisää mikrokapillaarien läpäisevyyttä. Kierre on on valmis ja heikentynyt soluväliaine ei voi hoitaa tehtäväänsä. Mikroverisuonet näkyvät ihon pinnalla.

MITÄ VOIT TEHDÄ ITSE?

Tärkein asia couperosan hoidossa on SÄÄNNÖLLINEN hoito. Tärkeää on suojata iho ulkoisilta tekijöiltä mm. UV-säteilyltä. Miedot puhdistusaineet ja hyvät hoitoseerumit ovat tärkeitä. Alla on Nannicin suositukset couperosan hoitoon. Sekä hoitotuotteemme, että kosmetologin tekemät hoidot vahvistavat soluväliainetta, jonka ansiosta verisuonet eivät pyri enää ihon pinnalle. Nannic hoidoilla saa hyviä tuloksia couperosan hoidossa. Kotihoito on lisäksi tärkeä osa punoittavien poskien ehkäisyssä. 

Hoida kotona

Venatrix couperosa Hoitoseerumi couperosa ihon hoitoon. Voidaan hoitaa myös tummia silmänympäryksiä. Lue lisää